Učešće Ministra pravde i uprave Hercegbosanske županije Aleksandra Rodića na okruglom stolu o belgijskom sistemu besplatne pravne pomoći

TNT GROUP

U Sarajevu je danas u organizaciji Udruženja “Vaša prava BiH”, uz podršku predstavnika UNHCR-a u BiH, održan okrugli stol na temu “Belgijski sistem besplatne pravne pomoći”.

Na skupu su sudjelovali ministar pravosuđa i uprave Hercegbosanske županije Aleksandar Rodić i Tatjana Ivković, stručna savjetnica za upravljanje ljudskim resursima iz Županijskog zavoda za pružanje pravne pomoći. Belgijanski stručnjaci su podijelili svoja iskustva o pravnim strategijama prilagođenim različitim kontekstima.

Belgijski sistem besplatne pravne pomoći, kao primjer inkluzivnosti i rješavanja različitih pravnih potreba, mogao bi poslužiti kao model za razvoj efikasnijeg sistema pravne pomoći u BiH. Cilj skupa bio je istražiti mogućnosti primjene belgijskog modela u Bosni i Hercegovini kako bi se osigurala pristupačnost pravne pomoći svima.

Iskustva belgijskih stručnjaka i izazovi s kojima se susreću mogu biti korisni za prilagođavanje pravnog sistema BiH, posebno za korisnike besplatne pravne pomoći poput tražitelja azila, osoba sa statusom međunarodne zaštite, raseljenih i osoba bez državljanstva.

Belgijski stručnjaci su pružili uvid u mehanizme pravne pomoći i kako ih prilagoditi za kontekst BiH, kako bi se prevladali nedostaci u sistemu besplatne pravne pomoći u zemlji.

Večernji list

Izvor: ( livnovine.com / Hum.ba )

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima