Uvode se kazne za nepokrivanje djece: Roditelji u Federaciji BiH plaćaju 2000 KM, u Republici Srpskoj 1000 KM

TNT GROUP

Zbog pojave epidemija zaraznih dječjih bolesti u dijelovima BiH, sve više županija odlučuje se na primjenu represivnih mjera prema roditeljima koji odbijaju redovno cijepljenje djece, javlja Večernji list BiH. Nakon Sarajevske županije i Republike Srpske, koje su već prije nekoliko godina počele s kažnjavanjem zbog prvih slučajeva ospica, upozorenja i kazne sada dolaze i na adrese u Zapadnohercegovačkoj županiji.

Obavijesti o statusu cijepljenja

Iz Uprave za inspekcijske poslove Zapadnohercegovačke županije potvrđeno je da je ove godine izdano 10 prekršajnih naloga zbog nepoštovanja Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, koji propisuje obvezu imunizacije i cijepljenja. Prekršajni nalozi su izdati roditeljima s prebivalištem u Grudama, nakon što su primili obrasce potvrde o nedovoljnom cijepnom statusu za 116 djece (Grude 58, Ljubuški 33 i Posušje 25).

Uprava prvo upozorava roditelje o potrebi cijepljenja i traži njihov stav o tome, a ako odbiju cijepljenje, slijedi im prekršajni nalog s novčanom kaznom.

Liječničke potvrde su obavezne

Vrtići i škole mogu tražiti liječničku potvrdu i potvrdu o primljenim cjepivima prilikom upisa djece. Kazne za necijepljenje djece se izriču na različitim razinama vlasti, a najviša novčana kazna u BiH iznosi 2000 KM, odnosno 1000 KM u RS.

Unatoč tome, prema Konvenciji o pravima djece, sva djeca imaju jednaka prava na pohađanje predškolskih ustanova, bez obzira na cijepljenje. Problem nedovoljne procijepljenosti treba rješavati na sustavan način, uključujući veći broj institucija i Ministarstava, ističu iz Zavoda za javno zdravstvo Zapadnohercegovačke županije.

Članak Uvode se kazne za necijepljenje djece: Roditeljima u FBiH kazna 2000 KM, u RS-u 1000 prvi je put objavljen na Tomislav City.

Izvor: ( tomislavcity.com / Hum.ba )

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima