VIDEO / Prave pivo, drže restoran, proizvode pekmez od drenjka, vode mljekaru

TNT GROUP

„Nadilaženje prepreka, od ideje do uspješnog ženskog poduzetništva“ naziv je okruglog stola na kojem su u Livnu predstavljeni primjeri dobre prakse ženskog poduzetništva. Okrugli stol je organizirao Linnovate Bussines Park, zaklada koja je osnovana za unaprjeđenje ekonomije HBŽ.

 

Uloga žena u poduzetništvu, prepreke s kojima se susreću u radu, važnost podrške i mentorstva neke su od tema o kojima je 25 uspješnih poduzetnica govorilo na okruglom stolu. Javnost je doznala da iza livanjskog craft piva stoji žena, da je jedna Hercegovka ugostiteljski objekt pretvorila u sinonim za park prirode i da Drvarčanke proizvode jedinstveni pekmez od drenjka.

Jovanka Sabljić osnivačica je Udruženja Budi zdrav k’o dren. Podsjeća kako je to jedini pekmez na svijetu koji se ne kuha i koji je uvršten i u pravilnik o pekmezima, džemovima i želeima u Federaciji: „Svi žele da probaju takav pekmez i to je bio i cilj – uspjeli smo u tome i nadam se da će to samo da raste“.

„Puno se ljudi iznenadi kad čuje da jedna žena proizvodi pivo – volim razbijati stereotipe, pogotovo što je moje primarno zanimanje fizičar, nikakve veze nemam s pivom“, govori Marija Pervan, vlasnica craft pivovare Livanjka.

Marija Vukoja-Lastvić menadžerica je restorana Hajdučke vrleti Blidinje. Kako kaže, 25 godina rade, a neka od jela koja su nekada nazivana jelima siromašnih – najprodavanija su na njihom jelovniku.

Irma Burkić je smogla hrabrosti za pokretanje obiteljske mljekare. Potražnja za proizvodima mljekare Eco Life Livno veća je od proizvodnje, no problem je nedostatak radne snage.

Bio je to motivacijski događaj kojim se željelo ohrabriti žene da pokrenu vlastiti biznis, a u tome će, kako je rečeno, imati potporu iz više izvora.

„Imamo preko 20 pokrenutih start-up priča. Nažalost, još je mali postotak ženskih star-upa – ovim smo projektom postali bogatiji za 4 ženska star-upa i 12 novih potencijalnih start-upa, odnosno potencijalnih naših korisnika“, objašnjava Monika Mihaljević, voditeljica projekta Linnovate Bussines Parka.

Pomoćnica gradonačelnika Livna Ivana Markov kazala je kako im je planu u radnoj verziji jedna odluka u kojoj je jedna od mjera potpore – i potpora ženskom poduzetništvu, pored klasičnih mjera potpore malom i srednjem poduzetništvu i obrtništvu.

Tom bi se mjerom financijski podržalo poduzetništvo, odnosno obrt u vlasništvu žena ili poduzeća u kojima je žena većinski vlasnik. I ministar gospodarstva HBŽ budućim je poduzetnicama obećao stručnu, a sukladno mogućnostima, i financijsku logistiku pri pokretanju start-upa.

federalna.ba

Vrtlarija Šarić Livno

Izvor: ( relax-portal.info / Hum.ba )

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima