VIDEO: Sastanak neumskih maslinara o budućnosti maslinarstva i uljarstva u Hercegovini

TNT GROUP

Članovi Hercegovačke udruge uljara i maslinara su se jučer sastali na Federalnom agromediteranskom zavodu kako bi razgovarali o značaju poštivanja ekoloških normi u proizvodnji maslinovog ulja radi osiguranja kvalitete proizvoda, izvještava RTV HB.

Glavna tema sastanka je bilo osiguranje potvrde o kvaliteti hercegovačkog ulja kroz ekološku proizvodnju. Proizvođači su naglasili da kvalitetno maslinovo ulje, i pored cijene, nema problema sa plasmanom, što je potvrđeno i na sastanku. Na sastanku su prisustvovali i maslinari iz Neuma, zbog uspješnosti i kvalitete ulja koje proizlazi iz tog područja.

Hercegovačka udruga maslinara broji oko pedeset članova, od Trebinja do Mostara, a njen cilj je zaštita ekstra djevičanskog ulja na svim nivoima. Trenutno je zasađeno preko 150 hiljada stabala maslina, a taj broj raste. Potraga za najboljom sortom možda rezultira pronalaskom autohtone sorte.

Kontrolni sistem za oznaku izvornosti obuhvata nadzor nad maslinikom, berbom, preradom, skladištenjem i cjelokupnim procesom kako bi se osigurala autentičnost proizvoda. Prema ovakvim sastancima, jasno je da postoji veliki interes za unaprijeđenje maslinarstva i uljarstva u Hercegovini.

Članak VIDEO: Neumski maslinari na sastanku o budućnosti maslinarstva i uljarstva u Hercegovini prvi put se pojavio na Neum.online.

Izvor: ( neum.online / Hum.ba )

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima