Violeta postala najveća kompanija u Hercegovini na osnovu prošlogodišnjih prihoda

TNT GROUP

Violetini ukupni prihodi u 2023. godini prvi put premašuju 400 miliona KM.

Prošle godine, ukupni prihodi kompanije iznosili su tačno 401.834.745 KM, dok su godinu ranije bili 372 miliona KM, a prije toga 282 miliona. Očigledno je da Violeta brzo raste. Dobit je prošle godine povećana na 49 miliona KM, u poređenju sa 34 miliona KM godinu prije.

Violeta je postala najveća kompanija u Hercegovini prema ukupnim prihodima prošle godine, prema navodima portala BiznisInfo.ba.

Najveća kompanija u Hercegovini po prihodima 2022. bila je Aluminij Industrija sa prihodom od preko milijardu KM. Međutim, prihodi Aluminij Industrije su prošle godine dramatično pali na samo 330 miliona KM, dok je dobit pala sa 55 na manje od 3 miliona KM.

Violeta i njen vlasnik Petar Ćorluka redovno ulažu u nove projekte i proširenje proizvodnje. Nedavno su kupili čapljinsku Lastu, čiji su proizvodi ponovo popularni na tržištu BiH i širem regionu.

Također, ove godine će početi sa radom nova Violetina fabrika kartonske ambalaže, koja će biti najmodernija u ovom dijelu Evrope.

Kako je nedavno objavljeno, kompanija Violeta planira izgradnju tržnog centra u srcu Gruda, zajedno sa hotelom visoke klase i popratnim sadržajem.

Violeta je također nedavno kupila austrijsku firmu Schmid Maissau, što predstavlja veliku akviziciju na teritoriji EU. Ova austrijska kompanija poznata je po medenjacima već 110 godina, otvarajući Violeti vrata na evropsko tržište.

Ćorluka ulaže i u turistički potencijal duž jadranske obale u Hrvatskoj.

Iako je postignut veliki uspjeh, sve ovo može biti samo prvi korak u razvoju hercegovačkog poslovnog carstva, tvrdi BiznisInfo.ba.

Ćorluka nije sklon zaustavljanju i nedavno je izjavio da vidi Lastu za pet godina kao lidera u cijeloj Evropi.

Objava Violete kao najveće kompanije u Hercegovini prema prošlogodišnjim prihodima pojavila se prvi put na portalu Tomislav City.

Izvor: ( tomislavcity.com / Hum.ba )

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima