ZAŠTO SU LIVANJSKI HDZ-OVCI IZMEĐU DVIJE VATRE: Ugašene turbine vjetroparka Ivovik?

TNT GROUP

Vjerovano je prije samo par godina da će vjetropark Ivovik u BiH biti velika investicija kineskih državnih tvrtki koja će donijeti promjene u energetskom sektoru BiH, osnažiti infrastrukturu i povećati lokalne prihode.

Očekivalo se da će biti otvoren do polovine 2023. godine, ali do danas se ništa od toga nije ostvarilo.
Vjetropark nije napunio proračune, energetska transformacija BiH nije se dogodila, a lokalno stanovništvo nije zadovoljno.

Otvorenje VE Ivovik, FOTO: HBŽ

Mještani su pokrenuli sudski postupak, a Grad Livno još čeka prihode.

„Grad Livno očekuje prihode od koncesijske naknade, naknade od mjesečnog prihoda dobivenog za proizvedenu i prodanu električnu energiju sa turbina na prostoru Grada/Općine Livno, naknadu za pristupnu cestu na području Grada/Općine Livno i jednokratnu naknadu po stupu na prostoru istoimenog Grada“, navode iz Grada Livna.

Nemaju odobrenje za priključenje

Liu Jiachen, pomoćnik generalnog direktora i direktor Odjela za inženjering, najavljivao je već 2022. godine na Federalnoj novinskoj agenciji da će se 130 milijuna eura vrijedan vjetropark završiti sredinom 2023. godine.

Liu Jiachen
Liu Jiachen, FOTO: Fena

VE Ivovik je trebala biti najveća investicija u obnovljive izvore energije u BiH.

Na Summitu Kine i zemalja srednje i istočne Europe (CEEC) 2021. godine, spomenuta je kao rezultat suradnje Kine i BiH. Međutim, nakon samo dvije godine, domaće vlasti ne ponose se projektom.

Turbine Ivovika još uvijek nisu u pogonu.

Na stranici Elektroprijenosa vidljivo je da Ivovik još uvijek nema odobrenje za priključak, a navodi se da je korisniku dostavljena izmjena uvjeta za priključak.

„Vjetropark Ivovik ima načelnu suglasnost Elektroprijenosa BiH za priključak na mrežu. Na internet stranici naše kompanije www.elprenos.ba možete preuzeti “Registar podnesenih zahtjeva Korisnika za priključak na prijenosnu mrežu” u kojem se nalaze ažurirani podaci s datumima podnošenja zahtjeva i izdavanja traženih dokumenata. Vjetropark Ivovik se nalazi pod rednim brojem 32 na Listi u Registru podnesenih zahtjeva korisnika za priključak na prijenosnu mrežu naponskog nivoa 110 kV, 220 kV i 400 kV“, izjavila je Jovana Mirković, glasnogovornica Elektroprijenosa BiH.

VE IVOVIK

Upitana da pojasni situaciju, Mirković je istaknula da Elektroprijenos BiH nije zaprimio zahtjev za izdavanje Odobrenja za priključenje za VE Ivovik.

Sudar interesa

Kako saznaje Hercegovina.info iz pouzdanih izvora, Kinezi su nakon terenskog obilaska dobili primjedbe koje trebaju ispraviti sukladno odobrenom projektu, te rade na rješavanju tih primjedbi kako bi se vjetropark uskoro povezao na mrežu.

Međutim, pojavio se i problem u Livnu. Lokalna vlast u Livnu suočila se s političkim pritiscima, između stranke koja podržava kineske projekte i Zapada koji želi isključiti Kinu iz BiH.

VE IVOVIK

Rusija i Kina su bile fokus Grupe G7 u Italiji zbog podrške Kine Moskvi, a vanjski pritisak na kineske projekte primjetan je i u BiH.

Pored problema s Elektroprijenosom, postoji zapreka u dobivanju dozvole za priključnu trafostanicu i dalekovod, te pitanje vlasništva nad zemljištem koje još nije riješeno.

Općinski sud u Livnu rješava sporove s Kinezima

Treća prepreka za pokretanje turbina je otpor mještana.

„Mještani Grada Livna tvrde da posjeduju parcele na području Ivovika, odnosno katastarske općine Dobro, te su zatražili pomoć lokalne samouprave i Općinskog suda u Livnu koji je nadležan za rješavanje pitanja vlasništva“, navode iz Grada Livna.

VE IVOVIK

Vlasnici zemljišta se suočavaju s dugim i teškim sporovima.

U sukobu su s Ivovikom tvrdeći da im je oteto zemljište. Zanimljivo je da vjetropark Ivovik nije odgovorio na upit o nepočetku rada.

VE Ivovik

Prvo su nas uputili da pošaljemo pitanja putem e-pošte, što smo i učinili 13. svibnja ove godine, ali ni nakon mjesec dana nisu odgovorili na pitanja kada se očekuje početak rada vjetroparka, zbog čega nemaju konačnu suglasnost Elektroprijenosa za priključak na mrežu, koje promjene su tražene od njih kao investitora kako bi dobili priključak na mrežu te jesu li imali kontakte s mještanima koji se protive zbog pitanja zemljišta i kakvi su rezultati.

Kinezi na sajmu

Kinezi su ušli u Hercegovinu preko autoputa te uložili velike investicije u Livno.

U poslove u Hercegovini uključili su se nakon što su bili dio mostarskog sajma Čovića u travnju 2019. godine.

VE IVOVIK INFOGRAFIKA

Hercegovina-info

ZAŠTO SU LIVANJSKI HDZ-OVCI IZMEĐU DVIJE VATRE: Ugašene turbine vjetroparka Ivovik?

Izvor: ( relax-portal.info / Hum.ba )

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima