ZAVRŠENA kampanja „Poštuj život, ne oružje!“

TNT GROUP

Nakon deset mjeseci završena je kampanja “Poštuj život, ne oružje”, koja je ukazala na rastuću zlouporabu vatrenog oružja u Bosni i Hercegovini. Poruka “Nikada joj nije poklonio cvijet” označila je početak kampanje i aktualizirala zlouporabu nelegalnog oružja i vezu ove pojave s učestalim slučajevima ubojstava žena unutar partnerske zajednice.

Kampanja je bila fokusirana i na edukaciju građana o odgovornom vlasništvu nad legalnim oružjem i dobrovoljnoj predaji nelegalnog oružja, uz mogućnost amnestije.

Osim edukacije i informiranja u medijima, vrlo bitan segment kampanje bile su ulične aktivnosti i neposredni razgovori s građankama i građanima, posebno mladima. Policijski službenici su s mladima razgovarali o opasnostima vatrenog oružja, s posebnim naglaskom na činjenicu da je vatreno oružje uvijek i bez iznimke opasno.

Kroz 24 događaja u gradovima širom Bosne i Hercegovine, stotine građana je upoznato s opasnostima nelegalnog posjedovanja i nesavjesnog čuvanja legalnog vatrenog oružja, te mogućnostima predaje nelegalnog vatrenog oružja.

Poruka koju su policijski službenici ponavljali mladim ljudima u svakom gradu bila je jasna: Ako pronađete vatreno oružje, streljivo ili minsko eksplozivna sredstva, nemojte poduzimati nikakve mjere, već odmah obavijestite policiju na besplatni broj 122. Ovlaštene osobe će na siguran način preuzeti oružje, uskladištiti ga i onesposobiti u skladu sa zakonskim propisima.

Rezultati fokus grupa pokazuju da je kampanja izazvala snažne emotivne reakcije među građanima, što ukazuje na to da su poruke uspješno dosegle publiku i potakle raspravu o važnim društvenim pitanjima. Sudionici fokus grupa zaključili su da je kampanja bila korisna i da je neophodno nastaviti sa sličnim aktivnostima s ciljem podizanja svijesti i prevencije incidenata povezanih s uporabom oružja.

Kampanju su provodili MUP Republike Srpske, MUP Unsko-sanskog kantona, MUP Posavskog kantona, MUP Tuzlanskog kantona, MUP Zeničko-dobojskog kantona, MUP Bosansko-podrinjskog kantona – Goražde, MUP Srednjobosankog kantona, MUP Hercegovačko-neretvanskog kantona, MUP Zapadnohercegovačkog kantona, MUP Kantona Sarajevo, MUP Kantona 10, te Policija Brčko distrikta Bosne i Hercegovine, uz kontinuiranu informiranost i podršku Koordinacijskog odbora za kontrolu malog oružja i lakog naoružanja u Bosni i Hercegovini.

Kampanja je realizirana kroz projekat „Prevencija i smanjenje posjeda nelegalnog oružja u BiH“, kojeg financiraju Njemačka, Švedska, Nizozemska, Francuska, Ujedinjeno Kraljevstvo i Norveška, uz podršku Europske unije, kroz Multilateralni povjeriteljski fond Ujedinjenih naroda (MPTF), a provodi ga UNDP u BiH, priopćeno je iz MUP HBŽ.

www.tomislavnews.com

Izvor: ( www.tomislavnews.com / Hum.ba )

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima