Župnik iz Bugojna se obratio policiji zbog učestalih incidenata tokom katoličkih svetkovina, izražena zabrinutost u zajednici.

TNT GROUP

Župnik Župe sv. Ante Padovanskog u Bugojnu, fra Ivan Pilić, je izrazio zabrinutost načelniku lokalne policije zbog incidenta koji se desio tokom proslave Tijelova.

Upozorio je kako je grupa mladića “vjerojatno maloljetnih”, uznemiravala vjernike “nepriličnim dobacivanjima i uzvicima: Tekbir!!!”. Riječ je o uzviku koji na arapskom znači Alah je velik.

Prema fra Ivanovim riječima, ovo nije izolirani slučaj, jer su se, kako navodi, “i ranije dešavale slične stvari: tokom proslave Božića, Uskrsa i Sv. Ante”. U nekim slučajevima su zapaljeni kontejneri, zbog čega je župa postavila kamere.

“Ako se uzme u obzir činjenica o ratnim stradanjima Hrvata katolika u Bugojnu, ovakvi neprijatni događaji kod velikog broja katoličkih vjernika izazovu uznemirenost, probude nelagodu pa čak i strah”, izjavio je katolički župnik.

Navodeći kako ovi incidenti stvaraju osjećaj “da nismo dobrodošli u svome gradu”, fra Ivan je pozvao nadležne institucije, odgojno-obrazovne ustanove i vjerske zajednice da djeluju kako bi se svi osjećali sigurno.

“Ovim putem zvanično molimo policijske strukture da ubuduće obrate veću pažnju tokom vjerskih proslava, posebno tokom skorog obilježavanja Sv. Ante, 13. juna, kada ova Župa slavi svog nebeskog zaštitnika i očekuje dolazak većeg broja vjernika”, napisao je fra Ivan.

Objava Župnik iz Bugojna pisao policiji: Na katoličke svetkovine redovito se događaju incidenti, osjećamo se uznemireno pojavila se prvi puta na Tomislav City.

Izvor: ( tomislavcity.com / Hum.ba )

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima