Otvorene prijave: Pravo na 1000 KM podrške za svako dijete rođeno u 2024. u FBiH

TNT GROUP

Prijave za jednokratnu podršku porodiljama za novorođenu djecu u Federaciji BiH za 2024. godinu su otvorene od danas, a svako dijete rođeno u 2024. godini ima pravo na 1000 KM podrške.

U sjedištu Vlade Federacije BiH u Sarajevu danas je održana konferencija za medije na kojoj je najavljeno otvaranje prijava putem aplikacije E-Porodilja. Sada majke koje su već rodile ili će roditi u 2024. godini mogu podnijeti zahtjev za podršku od 1000 KM za svoju novorođenu djecu u Federaciji BiH, podršku koja je osigurana po prvi put sa federalnog nivoa u oblasti nataliteta.

Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić je istakao važnost ove aplikacije za obitelji u BiH i podržao inicijative za olakšavanje života građanima.

Ova jednokratna podrška je samo početak, naglasio je Nikšić, ističući da će pomoći roditeljima u prvih nekoliko dana roditeljstva i pripremiti ih za nove izazove.

“Vlada Federacije BiH je, suočena sa izazovima demografske politike i niskom stopom nataliteta, odlučila uključiti ovaj program u svoj budžet kao konkretan korak ka poboljšanju uslova života i podršci obiteljima s djecom. Nadam se da će građani, majke i roditelji prepoznati naše napore da podržimo obitelji i gradimo bolju budućnost zajedno sa njima”, rekao je Nikšić.

Federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić kazao je da je aplikacija danas otvorena za prijave te da sve majke novorođene djece u Federaciji BiH mogu sada podnijeti zahtjev za jednokratnu podršku od 1000 KM.

“E-Porodilja je inovativna i potpuno elektronska usluga koja omogućava jednostavnu i brzu prijavu iz doma, bez potrebe za papirologijom. Tražimo samo potvrdu bankovnog računa uz prijavu kako bismo osigurali zaštitu privatnosti. Cilj je olakšati majkama proces prijave, eliminisati papirologiju i obaviti sve provjere putem službenih kanala”, pojasnio je Delić.

Ova elektronska usluga omogućena je uz podršku i saradnju s IDDEEA, omogućavajući automatsku provjeru podataka iz prijave.

“IDDEEA je, u skladu sa zakonom, potpisala sporazum o razmjeni podataka s Federalnim ministarstvom, omogućavajući elektronsku razmjenu podataka kako bi se procesi ministarstva automatizirali. Ovo je još jedan uspješan projekt IDDEEA-e, olakšavajući građanima BiH pristup elektronskim servisima”, rekao je direktor IDDEEA-e Almir Badnjević.

Narine Sahakyan, šefica UNDP programa u BiH, istakla je da je digitalizacija javnog sektora ključni prioritet UNDP-a u BiH.

“Naša suradnja s Federalnim ministarstvom rada i socijalne politike počela je kroz inicijativu za podršku u procesu raspodjele subvencija za energetski ugrožena domaćinstva, što je rezultovalo potpunom digitalizacijom usluga. Sistem ‘e-Porodilja’ je rezultat ovog rada, omogućavajući digitalni proces prijave za novčanu podršku novorođenčadi u Federaciji BiH. Očekujemo da će ovo biti tek početak šireg pružanja digitalnih usluga na svim nivoima vlasti u BiH”, istakla je Sahakyan.

Aplikacija E-Porodilja je rezultat angažmana Vlade Federacije BiH i ministarstva u podršci natalitetnim politikama i jačanju obitelji kao temelja društva.

“Naš cilj je pružiti podršku obiteljima kroz dugoročna, sistematska rješenja”, zaključio je Delić, pozivajući majke novorođene djece da se prijave i ostvare jednokratnu podršku za svoje novorođene u ovoj godini.

Prijavite se putem ePorodilja aplikacije na linku: ePorodilja aplikacija.

Izvor: ( relax-portal.info / Hum.ba )

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima