Poljoprivrednici u FBiH najavili prosvjede i blokadu graničnih prijelaza

TNT GROUP

Ukoliko do 1. srpnja ne bude isplaćen poticaj za prvi kvartal ove godine, poljoprivrednici u Federaciji BiH će organizirati prosvjede i blokirati granične prijelaze i autoceste.

Kao što je rekao predsjednik Skupštine Udruge poljoprivrednih proizvođača FBiH Ermin Veladžić tokom razgovora za Klix.ba, na današnjem sastanku ove udruge su razmatrane aktivnosti povodom kašnjenja isplata prvog kvartala mlijeka i svih obrađenih proizvodnji.

“Prvi kvartal za mlijeko je završio 31. ožujka. Od ponedjeljka ulazimo u treći kvartal, a nisu isplaćeni ni obrađeni proizvodi prvog kvartala. Zašto i kako mi kao poljoprivredni proizvođači ne znamo. Želimo da nam netko putem Vlade FBiH, premijera ili ministra kaže zašto neće da nam isplati obrađene proizvodnje u 2024. godini”, kaže Veladžić.

>Dodaje da je, prema informacijama Federalnog ministarstva poljoprivrede, prvi kvartal obrađen i stoji na potpisu./p>

“Ministar traži usvajanje Strategije da bi mogao platiti prvi kvartal. Međutim, usvojen je program za 2024. godinu i već su isplaćene maline i još neki proizvodi. Imamo pred sobom zaključke Vlade iz 2023. godine da je stara strategija na snazi sve do usvajanja nove. Međutim, ministar tvrdi suprotno. Mi kao poljoprivredni proizvođači tražimo hitnu isplatu prvog kvartala mlijeka i svih obrađenih proizvodnji u 2024. godini najkasnije do 1.7.”, ističe Veladžić.

Ako isplata do tog datuma ne bude realizirana, poljoprivrednici će već 2. srpnja organizirati prosvjede i blokadu graničnih prijelaza i autocesta.

“Tada ćemo tražiti smjenu premijera FBiH i ministra. Pitamo premijera FBiH da li je razdoblje od 2010. do 2014. godine, kada je on bio premijer i kada je poljoprivredna proizvodnja doživjela najveću stagnaciju i kolaps, razlog za odgovornost”, rekao je Veladžić.

Objava Poljoprivrednici u FBiH najavili prosvjede i blokadu graničnih prijelaza prvi puta se pojavila na Tomislav City.

Izvor: ( tomislavcity.com / Hum.ba )

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima