VIDEO: Razgovor o položaju hrvatskog jezika u BiH u Metkoviću sa Duvanijkom i Livnjanijem

TNT GROUP

U Metkoviću je 20. svibnja 2024. godine, u prostorijama GKS-a, održano predavanje pod nazivom „POLOŽAJ HRVATSKOG JEZIKA U BiH“, koje je organizirala OMH. Marija Krolo i Ivica Brešić su govorili o jezičnoj politici i mogućnostima upotrebe hrvatskog jezika u javnoj komunikaciji.

Zorana Vekić, predsjednica OMH u Metkoviću, je u uvodnom dijelu istakla: “Iako je hrvatski jezik u BiH zakonski ravnopravan s ostala dva službena jezika, postoji nesklad u njegovoj stvarnoj uporabi jer vitalnost jezika nije poticana razvojnom politikom ili planiranjem statusa hrvatskog jezika.”

Gosti predavači su nastavili predavanje dijeleći svoja iskustva. Problem nedostatka korištenja hrvatskog jezika u BiH manifestira se u različitim sferama društvenog života, a slijede ga i međunarodna zajednica te društveni akteri s hrvatskim predznakom u BiH.

Unatoč pravnoj podršci koju pružaju Ustav, Međunarodna konvencija o ljudskim pravima i drugi zakoni u BiH, političke stranke i institucije za kulturu nemaju dovoljno razumijevanja za zaštitu hrvatskog jezika.

Predavanje je zaključeno uz kratka pitanja publike, s nadom da će hrvatski jezik u BiH opstati u svojoj punini i afirmirati se u poštovanju prava.

Zorana Vekić

Izvor: ( relax-portal.info / Hum.ba )

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima